Kranj

5°C
Oblačno Humidity: 93%
TOREK
5°C / 7°C
SREDA
1°C / 7°C
ČETRTEK
2°C / 6°C
PETEK
0°C / 3°C
SOBOTA
-1°C / 4°C
NEDELJA
-1°C / 4°C
PONEDELJEK
0°C / 5°C

Simpozij v čast Franu Saleškemu Finžgarju

Ob obletnici 150-letnice rojstva in 60-letnice smrti Frana Saleškega Finžgarja, izjemnega slovenskega duhovnika, pisatelja, dramatika in urednika, bo potekal dvodnevni simpozij v čast njegovemu izjemnemu ustvarjalnemu opusu. Simpozij, ki ga organizira II. razred Slovenske akademije znanosti in umetnosti, bo potekal 7. in 8. novembra 2023, z začetkom v rojstni hiši Frana Saleškega Finžgarja v Žirovnici.

Simpozij v čast Franu Saleškemu Finžgarju

Leto 2021 je bilo zaznamovano s praznovanjem 150. obletnice rojstva Fran Saleškega Finžgarja, medtem ko je leto 2022 obeležilo 60 let od njegove smrti. Obe pomembni obletnici predstavljata izjemen okvir za pregled in oceno bogatega ustvarjalnega dela tega izjemnega Slovenca, ki je zaznamoval slovensko kulturo v prejšnjem stoletju.

Simpozij bo potekal v dveh delih: Prvi dan, 7. novembra 2023, bo simpozij gostil rojstno hišo Frana Saleškega Finžgarja v Žirovnici. Dogajanje se bo pričelo ob 13.30 uri z vrsto predavanj in diskusij, ki bodo osvetlile različne vidike Finžgarjevega dela. Po zaključenih predavanjih bo udeležencem omogočen ogled Finžgarjeve rojstne hiše v Doslovčah, kjer je preživel svoje otroške dni.

Drugi dan, 8. novembra 2023, se bo simpozij nadaljeval v Ljubljani, v veliki dvorani Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Simpozij bo zbral številne raziskovalce in ljubitelje Finžgarjevega dela ter ponudil dragocen vpogled v življenje in delo tega izjemnega slovenskega avtorja. Finžgar je zaznamoval slovensko književnost s svojimi deli in pustil trajen pečat v slovenski kulturni zgodovini.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.

Vesti
Vse vesti
0