Kranj

18°C
Oblačno Humidity: 96%
SOBOTA
13°C / 18°C
NEDELJA
12°C / 18°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 24°C
SREDA
12°C / 24°C
ČETRTEK
11°C / 23°C
PETEK
12°C / 22°C

Olimpijski prvak Savšek na svetovnem pokalu v Pragi do zmage

Slovenski kanuist Benjamin Savšek je zmagal na tekmi svetovnega pokala v češki Pragi. Na brzicah reke Vltave je olimpijski prvak iz Tokia z veliko prednostjo ugnal Slovaka Mateja Benuša in Francoza Julesa Bernardeta. Drugi slovenski predstavnik Luka Božič je po 16. mestu izpadel v polfinalu.

Olimpijski prvak Savšek na svetovnem pokalu v Pragi do zmage

Savšek je sijajno začel preizkušnjo na brzicah reke Vltave, obenem pa v tehnično zahtevnejšem srednjem delu ni imel toliko težav kot tekmeci. Po celotni progi je močno pridobival, ciljno črto pa prečkal s časom 97,65 sekunde oziroma kar 3,61 sekunde hitreje od Benuša za prve slovenske stopničke v tej sezoni.

Nato je moral počakati le še nastop domačina Jirija Prskavca, ki je bil najboljši v dopoldanskem polfinalu. Toda domačin je imel v finalu ogromno težav in zasedel deveto mesto. To je bila prva zmaga Savška v svetovnem pokalu po letu 2017 v španskem Seu d'Urgellu.

"Počutim se izjemno, dolgo časa nisem zmagal v svetovnem pokalu. To je bil zelo dober nastop ter hkrati odlična popotnica in dodatna motivacija za naslednje tekme svetovnega pokala, predvsem ker bo naslednja postaja moja domača tekma v Tacnu," je v prvi izjavi po koncu preizkušnje dejal olimpijski prvak iz Tokia 2021.

Drugi slovenski predstavnik Luka Božič se ni prebil v finale, v dopoldanskem polfinalu je bil namreč 16. Že v petek je izpadel Nejc Polenčič, ki je na 31. mestu za las zgrešil današnji polfinale najboljše trideseterice.

V svetovnem pokalu je po sedmem mestu iz Augsburga zdaj napredoval na drugo mesto, zbral je 100 točk. Pred njim je le Benuš, ki ima po dveh tekmah na kontu 110 točk. Tretji je Nemec Sideris Tasiadis s 86 točkami.

Pri ženskah je slavila avstralska zvezdnica Jessica Fox. To je bila njena tretja letošnja zmaga, druga v kanuju. Kljub dotiku je za 1,44 sekunde ugnala Andorko Monico Dorio Vilarrublo, tretja pa je bila Čehinja Gabriela Satkova (+1,89). Obe sta brzice na Vltavi premagali brez dotika.

V polfinalu so obstale vse tri slovenske predstavnice v češki prestolnici. Najboljša med njimi je bila Eva Alina Hočevar na 15. mestu. Alja Kozorog je bila 19., Lea Novak pa 25.

Po petkovih kajakaških preizkušnjah bo v nedeljo na vrsti le še kajakaški kros. Pri ženskah bosta nastopili Ajda Novak in Eva Terčelj, pri moških pa Tine Kancler in Vid Kuder Marušič.

Naslednji konec tedna se bo kajakaška karavana preselila v Tacen.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.