Kranj

Oblačno Humidity: 56%
30°C
TOREK
17°C / 28°C
SREDA
16°C / 26°C
ČETRTEK
16°C / 25°C
PETEK
14°C / 26°C
SOBOTA
15°C / 29°C
NEDELJA
15°C / 31°C
PONEDELJEK
17°C / 33°C

Vlada in predstavniki zaposlenih na upravnih enotah v podpis stavkovnega sporazuma

Sindikalni predstavniki zaposlenih na upravnih enotah in vlada bodo danes podpisali stavkovni sporazum. Veljal bo za vse upravne enote, prekinitev stavke pa bo predvidoma sledila v ponedeljek. Vlada se je na dopisni seji seznanila s stavkovnim sporazumom in za podpis pooblastila ministra za javno upravo Franca Propsa.

Vlada in predstavniki zaposlenih na upravnih enotah v podpis stavkovnega sporazuma

Kot so še sporočili po dopisni seji vlade, predlog stavkovnega dogovora, ki temelji na veljavnem pravnem okvirju ter finančnih zmožnostih države v letu 2024, naslavlja ključne stavkovne zahteve Sindikata državnih organov Slovenije in prinaša pomembne izboljšave za zaposlene na upravnih enotah, saj zajema ukrepe za zaposlene na izhodiščnih delovnih mestih v posameznih tarifnih skupinah ter pri zaposlenih, ki sodelujejo pri zmanjševanju zaostankov upravnih zadev na upravnih enotah.

Sporazum prav tako določa, da je stavka na upravnih enotah, ki je potekala od 13. marca, plačana.

Z ministrstva za javno upravo so sporočili še, da stavka preneha z dnem sklenitve tega sporazuma in vse stavkovne aktivnosti na vseh upravnih enotah. Sporazum pa začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu, so še sporočili po dopisni seji vlade.

Več kot tretjina upravnih enot oziroma njihovih stavkovnih odborov bo pristopilo k podpisu. Soglasje je izrazilo 40 upravnih enot, je v četrtek povedal predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk. Sporazum z vladno stranjo bosta ob 13. uri podpisala skupaj s predsednikom Sindikata delavcev Upravne enote Ljubljana Draganom Stankovićem.

Po podpisu bo sledilo uresničevanje sporazuma, ki bo lahko po Verkovi oceni tudi naporno in bo porajalo kakšne težave. Zavedajo se namreč, da je ocenjevanje posameznikovega prispevka k delu lahko zelo subjektivno, zato bodo tudi ustanovili komisijo, ki jo bodo sestavljali predstavniki ministrstva, načelniku upravnih enot in predstavniki sindikata ter bo postavila okvirna merila, kako sredstva za povečan obseg dela razdeliti med javne uslužbence.

Stavkovni sporazum sicer prinaša udejanjanje določil 22. člena zakon o sistemu plač v javnem sektorju, ki govorijo o sredstvih in plačilu delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.