Kranj

Oblačno Humidity: 56%
30°C
TOREK
17°C / 28°C
SREDA
16°C / 26°C
ČETRTEK
16°C / 25°C
PETEK
14°C / 26°C
SOBOTA
15°C / 29°C
NEDELJA
15°C / 31°C
PONEDELJEK
17°C / 33°C

V Kranju razočarani z analizo lokacij gorenjske regijske bolnišnice

Na Mestni občini Kranj so kritični do analize lokacij nove gorenjske regijske bolnišnice, ki daje rahlo prednost Radovljici. Menijo, da potrebuje številne popravke.

V Kranju razočarani z analizo lokacij gorenjske regijske bolnišnice

Kranjski župan Matjaž Rakovec pričakuje, da bo ministrstvo za zdravje oceno bistveno izboljšalo, preden o lokaciji odloča vlada. Prepričan je, da je Kranj najboljša izbira za novo bolnišnico.

Predstavniki zdravstvenega ministrstva so danes županom Kranja, Radovljice in Jesenic predstavili analizo primernosti lokacij za novo gorenjsko regijsko bolnišnico. Analiza kaže, da sta primerni lokaciji v Kranju in Radovljici. Občine imajo do petka čas za morebitne pripombe na analizo.

Mestna občina Kranj bo do konca tedna podala številne ugovore in pripombe na analizo, so sporočili.

"Razočaran sem nad metodologijo analize in predvsem nad tem, da nekaterih naših argumentov sploh niso upoštevali," je dejal župan. Dodal je, da pogreša pojasnilo o točkovanju področij, kriterijih in njihovi teži.

"Opozoril bi na paradoks. Analiza kaže, da bosta komunalna oprema in zemljišče pri nas dražja kot v Radovljici, a hkrati pravijo, da je Radovljica del širšega mestnega območja Kranja. Torej bi morale biti cene zemljišč enake. Takih nedoslednosti je še veliko," meni Rakovec.

Po njegovem mnenju analiza ni upoštevala, da bi bolnišnica v Kranju razbremenila UKC Ljubljana.

Analiza navaja, da je lokacija v Kranju manj primerna zaradi potrebe po prestavitvi daljnovoda, kar bi zahtevalo državni prostorski načrt in podaljšalo projekt. "To ne drži. Problem lahko rešimo s soglasjem pristojnega ministrstva in istim občinskim podrobnim prostorskim načrtom kot za bolnišnico," je pojasnil župan. Dodal je, da je mestni svet sklenil, da bo hitro sprejemal odločitve o teh dokumentih.

Ena od slabosti kranjske lokacije naj bi bila možnost arheološkega najdišča. Občina odgovarja, da ni znano, ali bodo izkopavanja res potrebna, niti ali bi bila morda potrebna v Radovljici.

Analiza kaže, da je lokacija v Kranju najhitrejša in najbližja za Gorenjce, "saj Kranj s sosednjimi občinami predstavlja največjo koncentracijo prebivalstva na Gorenjskem". Tako bi bolnišnica v Kranju ponudila najboljšo rešitev za največ ljudi, menijo.

Zanikajo tudi možne težave pri pridobivanju zemljišč. Poudarjajo, da je skoraj dve tretjini zemljišč že v javni lasti, ostali zasebni lastniki pa so podpisali pismo o nameri prodaje za potrebe bolnišnice.

Opozarjajo še na neenako obravnavo glede hrupa, saj analiza kaže podobno izpostavljenost. "Dars je za lokacijo v Radovljici izdal negativno mnenje zaradi hrupa z avtoceste. Te razlike med Kranjem in Radovljico analiza sploh ni upoštevala," je dodal Rakovec.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.