Na dogodku je župan Izole Milan Bogatič poudaril, da oljka simbolizira tesno prepletenost tradicije, ljudi in narave ter izraža skupna prizadevanja za dvig kakovosti slovenskega oljčnega olja. “Slovenski oljkarji so danes priznani kot eni najboljših na svetu. Poleg tega, da so pridelovalci vrhunskega olja, so tudi varuhi tradicije in dediščine, ki jo prenašajo iz roda v rod,” je izpostavil. Poudaril je še, da oljkarstvo, kot del kulturne in gospodarske dediščine, v zadnjih letih doživlja razcvet, saj se oljčniki razprostirajo na več kot 2600 hektarjih v slovenski Istri, Krasu, Vipavski dolini in na Goriškem.
DOSI, ki je bilo ustanovljeno pred 32 leti, je pomembno prispevalo k ponovnemu zagonu oljkarstva. Med dosežki društva je tudi pridobitev evropske zaščite porekla za Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre. Danes DOSI vodi Danilo Markočič, v društvo pa je včlanjenih več kot 450 oljkarjev.
Letošnja letina: manj grenko, bolj pikantno
Strokovnjaki napovedujejo, da bo letošnja pridelava oljčnega olja izziv. Čeprav je pričakovano, da bo letošnje olje zaradi vremenskih razmer bolj pikantno, prvi vzorci kažejo nižjo grenkost, a večjo pikantnost v primerjavi z lansko letino. Razlike so opazne med sortami in lokacijami, pričakovati je, da bodo oljčniki, ki so bili namakani, dosegli boljše rezultate.
Poleg tega so nekatere regije utrpele več škode zaradi sušnega stresa in glivičnih bolezni, kar je vplivalo na cvetenje in razvoj plodov. Visoke poletne temperature in suša so sicer omejile prisotnost oljčne muhe, kar je pozitivno vplivalo na rodnost v večini nasadov.
Ob začetku sezone obiranja oljk tako oljkarji in pridelovalci oljčnega olja z optimizmom pričakujejo letošnje rezultate, čeprav vremenske razmere prinašajo določene izzive.