Kranj

Nekaj oblačnosti Humidity: 54%
29°C
TOREK
17°C / 28°C
SREDA
16°C / 26°C
ČETRTEK
16°C / 25°C
PETEK
14°C / 26°C
SOBOTA
15°C / 29°C
NEDELJA
15°C / 31°C
PONEDELJEK
17°C / 33°C

Glede na analizo primerni lokaciji za gorenjsko regijsko bolnišnico Kranj in Radovljica

Ministrstvo za zdravje je županom Kranja, Radovljice in Jesenic razkrilo analizo o ustreznosti lokacij za novo gorenjsko regijsko bolnišnico. Študija je pokazala, da sta primerni lokaciji v Kranju in Radovljici, ki se razlikujeta v podrobnostih, medtem ko lokacija na Jesenicah ne izpolnjuje prostorskih zahtev, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu Marjan Pintar.

Glede na analizo primerni lokaciji za gorenjsko regijsko bolnišnico Kranj in Radovljica

Pintar je na današnji novinarski konferenci povedal, da na Gorenjskem načrtujejo bolnišnico s približno 600 posteljami. "Za to potrebujemo zemljišče veliko okoli 60.000 kvadratnih metrov in dodatnih 40.000 kvadratnih metrov za morebitne prihodnje širitve bolnišnice," je dejal Pintar.

Študijo z naslovom Presoja umestitve gorenjske regijske bolnišnice v prostor - primerjava potencialnih lokacij z urbanističnega in ekonomskega vidika je izdelalo podjetje Elmarkt iz Kopra. "Izbrali smo izvajalca, ki ni neposredno povezan s tem območjem, da bi dobili čim bolj nepristransko oceno," je poudaril Pintar.

Občine imajo do petka čas za morebitne pripombe na analizo. "Te bomo preučili in po potrebi prilagodili ocene. Končno odločitev o lokaciji pa bo sprejela vlada, saj je to v pristojnosti države," je pojasnil Pintar.
Vlada bo po njegovih besedah lokacijo določila "v razmeroma kratkem času" po pripravi gradiva, ta analiza pa je le pomoč pri vladni odločitvi.

V študiji so možne lokacije za bolnišnico ocenjevali z vidika časa, zdravstva, dostopnosti, primernosti prostora, izvedljivosti naložbe in stroškov gradnje. Skupno je nekoliko več točk dobila lokacija v Radovljici.

Direktor podjetja Elmarkt Andraž Eller je povedal, da je z vidika dostopnosti naselij v regiji za slabo minuto v prednosti lokacija v Kranju, ki prednjači tudi glede obstoječe družbene infrastrukture. Obe lokaciji ustrezata prostorski strategiji razvoja Slovenije do leta 2050, sta približno enako izpostavljeni hrupu in enakovredni glede kraja bivanja zaposlenih.

Radovljica ima prednost z vidika policentričnega razvoja regije, je cenejša in bolj izvedljiva. V Kranju je lokacija arheološko najdišče, kjer so potrebna izkopavanja, poleg tega pa čez sredino parcele potekajo visokonapetostni kabli, ki bi jih morali prestaviti, za kar bi bil potreben državni prostorski načrt. Radovljica je dostopnejša starejšim nad 65 let, medtem ko je Kranj bolje ocenjen glede števila oskrbovancev v domovih za starejše.

Ministrstvo je za analizo plačalo 34.500 evrov in DDV.

Pintar je še povedal, da naj bi novo gorenjsko regijsko bolnišnico zgradili v šestih letih, ocenjena vrednost gradnje pa je 305 milijonov evrov. Vanjo bodo preselili nekatere dejavnosti iz Splošne bolnišnice Jesenice, ki bo postala negovalna bolnišnica, in morda tudi iz drugih gorenjskih bolnišnic. Novi bolnišnici se bo pridružil tudi urgentni center.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.