Razpoložljiva količina pri sadju, žitu in zelenjavi se je znižala za po tri odstotke. Prebivalec Slovenije je imel lani v povprečju za prehrano na voljo 130 kilogramov sadja, 112 kilogramov žit in 101 kilogram zelenjave.
Pri mesu je razpoložljiva količina za prehrano v medletni primerjavi ostala na primerljivi ravni. Prebivalcu Slovenije je bilo lani za prehrano na voljo v povprečju 87 kilogramov mesa.
Domača proizvodnja žit je lani obsegala 667.000 ton ali za 16 odstotkov več kot leta 2022. Medtem so čebelarji pridelali približno 290 ton medu ali za osemkrat manj, pridelava sadja pa je znašala 47.000 ton in je bila za skoraj polovico manjša kot predlani.
Stopnja samooskrbe je najbolj narasla pri žitih, najbolj pa upadla pri medu. Pri žitih se je lani zvišala za 10 odstotnih točk na 82 odstotkov, pri medu pa je upadla za 77 odstotnih točk na 13 odstotkov.
Stopnja samooskrbe se je povečala še pri krompirju, kjer se je zvišala za dve odstotni točki na 38 odstotkov. Zmanjšala pa se je pri zelenjavi, kjer je upadla za šest odstotnih točk na 33 odstotkov, pri sadju, kjer se je znižala za 13 odstotnih točk na 16 odstotkov.
Pri živalskih bilancah se je samooskrba zvišala samo pri jajcih, in sicer za eno odstotno točko na 95 odstotkov. Pri mesu se je znižala za tri odstotne točke na 83 odstotkov, je še navedel urad.