Kranj

14°C
Slab dež Humidity: 92%
PETEK
9°C / 22°C
SOBOTA
9°C / 23°C
NEDELJA
11°C / 24°C
PONEDELJEK
12°C / 24°C
TOREK
12°C / 20°C
SREDA
12°C / 14°C
ČETRTEK
11°C / 18°C

Osnovnošolci iz Sežane so spoznavali, kako se izogniti pastem v digitalnem svetu

Na mlade v digitalnem svetu prežijo številne nevarnosti, hkrati pa digitalno okolje odpira tudi priložnosti. O tem, pa tudi o varnih spletnih zmenkarijah in spletnem groomingu, je v sredo, 14. februarja, ki je tudi mesec varne rabe interneta, na osnovni šoli Srečka Kosovela v Sežani potekala interaktivna delavnica, ki se je je udeležilo 58 učencev od 4. do 9. razreda; nekateri med njimi šele vstopajo, drugi pa so že dlje časa prisotni v digitalnem svetu.

Osnovnošolci iz Sežane so spoznavali, kako se izogniti pastem v digitalnem svetu

Z mladimi je skozi kviz, igro GIGA spomin in izdelovanje grafitov potekal interaktiven, zabaven in hkrati poučen pogovor o pasteh, ki nanje prežijo v digitalnem svetu, kako se jim izogniti, pa tudi, kaj pomeni varno obnašanje na spletu.

»S tovrstnimi delavnicami želimo dvigniti nivo znanja, predvsem pa še okrepiti zavedanje in osveščenost mladih o potencialnih nevarnostih, ki so le en klik stran in ki so jim otroci in mladostniki v digitalnem svetu vsakodnevno izpostavljeni. Pomembno je, da se o tovrstnih tematikah, ki so lahko tudi vir stisk, odkrito pogovarjamo in da se usmerjamo v krepitev digitalnih veščin otrok, ki jim bodo pomagale pri šolskih in izvenšolskih aktivnostih, pa tudi kasneje v življenju. Nenazadnje se na ta način otroci opolnomočijo in pridobijo dodatno znanje, da lahko v digitalnem svetu pomagajo tako svojim vrstnikom, pa tudi staršem in starim staršem,« je ob tem izpostavila Katja Šajnovič, direktorica Razvoja poslovanja v Telekomu Slovenije, ki je pripravil delavnico.

Mladi so s svojo odprtostjo, radovednostjo in v določenih elementih tudi zrelostjo navdušili. »Pokazali so nam, da so digitalno izjemno spretni in ozaveščeni. Primarno smo se pogovarjali o varnosti na spletu, ker pa smo se srečali ravno na valentinovo, smo govorili tudi o ljubezni. Vse več prijateljstev in simpatij se namreč porodi prav na spletu, ki smo mu s tega vidika priznali velik plus. Učenci so nam zaupali, kaj je zanje ljubezen, podrobneje pa smo si pogledali primer spletnega goominga ter kako ga prepoznati in reagirati. Strinjali smo se, da nas splet in tehnologije ob pametni rabi bolj povezujejo kot oddaljujejo,« pravi mag. Anja Kostevc iz Telekoma Slovenije, ki je sodelovala v vlogi soustvarjalke dogodka in predavateljice.

Nika Pukart Jeličič, ki je prav tako sodelovala v vlogi soustvarjalke dogodka in predavateljice, pa je izpostavila, da tovrstno izobraževanje najbolj ranljivih čuti kot svoje poslanstvo: »Iskreno si želim, da bi lahko vse otroke in starše naučili, kako na zdrav in poučen način uporabljati digitalne naprave in se obenem zavedati vseh morebitnih nevarnostih, ki prežijo na spletu. Zelo sem bila vesela odziva otrok in navdušena nad njihovim znanjem o kibernetiki.«

V Telekomu Slovenije si želijo, da bi se s tovrstnimi delavnicami dotaknili čim več šol in mladostnikov po Sloveniji ter jim pomagali širiti znanje in zavedanje o pomenu varne rabe interneta.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.