Kranj

Nekaj oblačnosti Humidity: 54%
29°C
TOREK
17°C / 28°C
SREDA
16°C / 26°C
ČETRTEK
16°C / 25°C
PETEK
14°C / 26°C
SOBOTA
15°C / 29°C
NEDELJA
15°C / 31°C
PONEDELJEK
17°C / 33°C

Evropska sredstva za občine: Odobreno sofinanciranje občinskih celostnih prometnih strategij

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je potrdilo odobritev evropskih sredstev za izvedbo javnega razpisa z naslovom »Javni razpis za sofinanciranje občinskih celostnih prometnih strategij«.

Evropska sredstva za občine: Odobreno sofinanciranje občinskih celostnih prometnih strategij

V sklopu tega razpisa bodo občinam dodeljena sredstva iz evropske kohezijske politike, namenjena sofinanciranju postopka priprave občinske celostne prometne strategije (OCPS).

Glavni cilj projekta je spremeniti potovalne navade v občinah ter izboljšati pogoje za hojo, kolesarjenje, javni prevoz in alternativne oblike mobilnosti, z namenom zmanjšanja obsega osebnega motornega prometa. Glede na to, da velik delež poti prebivalcev ne poteka zgolj znotraj meja občin, temveč se začne ali konča izven njih, se priporočata sodelovanje in usklajevanje med sosednjimi občinami v procesu priprave OCPS, predvsem glede zadev skupnega interesa, kot so javni prevoz, izposoja koles, souporaba vozil in drugi ukrepi na infrastrukturi ter njihovo financiranje.

S pomočjo evropskih sredstev, namenjenih sofinanciranju javnega razpisa, se bo spodbujalo in uveljavljalo celostno prometno načrtovanje ter usmerjalo lokalne skupnosti k razvoju trajnostnega prometa. Instrumenti, kot je OCPS, bodo služili kot temelj za dolgoročno in sistematično izvajanje ukrepov, ki spodbujajo trajnostne oblike mobilnosti na lokalni ravni.

Javni razpis, vreden 5.144.300 evrov, bo Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo objavilo v Uradnem listu RS predvidoma v petek, 17. 11. 2023. Kohezijski sklad bo prispeval približno 4,3 milijona evrov od skupne vrednosti razpisa, natančneje 4.372.655,00 evrov.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.