Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk v znamenju kruha, žit in izdelkov iz žit
Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ) bo 17. novembra potekal pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«. Kruh je poleg masla, mleka, medu in jabolka ali drugega slovenskega sadja, ena od sestavin Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Letos obeležujemo mednarodno leto prosa, zato bo temu žitu namenjena večja pozornost.
Vsa živila TSZ morajo biti slovenskega porekla. Prepoznavanje v Sloveniji pridelanih in predelanih kakovostnih proizvodov med drugimi omogočata zaščitna znaka Ekološki in Izbrana kakovost – Slovenija. Z njima se ponašajo kmetijski pridelki oziroma ekološka živila in živila s posebnimi lastnostmi kot so sestava, okolju prijazno pridelava, kakovost surovin, dobrobit živali, način krmljenja, dolžina transportnih poti in hitrost predelave surovin.
Glavni namen projekta TSZ, ki je bil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije prvič organiziran leta 2011, je ozaveščanje najmlajših o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Prav tako je eden ciljev poudarjanje pomena rednega zajtrkovanja za zdravo in uravnoteženo prehranjevanje. Ljudje, ki redno zajtrkujejo, imajo boljše prehranske navade, to pa pripomore k lažjemu vzdrževanju primerne telesne teže. Vsakodnevni zajtrk poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujejo za lažje sledenje učnemu procesu.
Pobuda se uveljavlja tudi med širšo javnostjo, saj se Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku vsako leto pridružijo številni posamezniki, institucije podjetja, gostinski obrati in turistične ustanove, ki širijo pomen in glas o TSZ.
Pri organizaciji in izvedbi TSZ sodelujejo ministrstva, pristojna za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, zdravje, vzgojo in izobraževanje, kulturo ter okolje, podnebje in energijo, Čebelarska zveza Slovenije, Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja, Zavod za šolstvo, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zadružna zveza Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine, Zveza sadjarskih društev Slovenije ter Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.
Še mesec dni do tradicionalnega slovenskega zajtrka
Na dan slovenske hrane, ki ga bomo letos obeležili v petek, 17. novembra, bo že trinajstič potekal Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), tokrat pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano k sodelovanju vsako leto povabi vrtce, osnovne šole ter zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, pobuda pa se širi tudi v druge institucije, javne zavode in gospodarstvo.