Restavracijo s tremi Michelinovimi zvezdicami bodo preoblikovali v laboratorij, posvečen inovacijam na področju hrane in razvoju novih okusov, so v Nomi zapisali na družbenem omrežju Instagram.
"Če želimo ostati Noma, se moramo spremeniti ... Zima 2024 bo zadnja sezona Nome, kot jo poznamo," je restavracija zapisala v objavi, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP. Kot so navedli, začenjajo novo poglavje.
"Leta 2025 se bo naša restavracija spremenila v velikanski laboratorij - pionirsko testno kuhinjo, posvečeno inovacijam na področju hrane in razvoju novih okusov, ki bo sadove naših prizadevanj delila širše kot kdaj koli prej," so pojasnili.
Kljub temu da bo Noma postala testna kuhinja, si bodo gostje še vedno lahko privoščili občasen obrok, pri čemer obljubljajo, da bodo občasno organizirali t. i. pop-up restavracije v Koebenhavnu in tujini. "Strežba gostov bo še vedno del tega, kar smo, vendar nas to, da smo restavracija, ne bo več definiralo," so zapisali.
Restavracija je lani napovedala, da bo letos odprta dva meseca v Kjotu, od 15. marca do 20. maja.
Ime Noma je izpeljanka iz danskih besed za nordijsko (nordisk) in hrano (mad). Restavracija je začela obratovati leta 2003. Leta 2016 je nato svoja vrata zaprla in jih po dveh letih ponovno odprla na drugi lokaciji v danski prestolnici Koebenhavn.
Noma se je redno uvrščala med prvih 10 najboljših restavracij sveta. Leta 2019 je zasedla drugo mesto, med letoma 2010 in 2012 ter leta 2021 pa je veljala za najboljšo restavracijo sveta.
Tamkajšnji kuharski mojster Rene Redzepi je bil večkrat deležen pohval, da je z jedmi, kot so užitni borovi storži in ragu iz severnih jelenov, postavil temelje novi nordijski kuhinji, navaja AFP.