Kranj

14°C
Nekaj oblačnosti Humidity: 93%
PETEK
9°C / 22°C
SOBOTA
9°C / 23°C
NEDELJA
11°C / 24°C
PONEDELJEK
12°C / 24°C
TOREK
12°C / 20°C
SREDA
12°C / 14°C
ČETRTEK
11°C / 18°C

Gornika na območju Špikovega grabna odnesel snežni plaz

V občini Kranjska Gora sta gornika dopoldne smučala z vrha Male Ponce proti Špikovemu grabnu. Na mestu, kjer smučanje ni bilo več mogoče, sta morala opraviti spust po vrvi preko skalnega skoka v Špikov graben. Pri tem je enega izmed gornikov zajel snežni plaz. Zaradi hudih poškodb je na mestu umrl, so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj.

Gornika na območju Špikovega grabna odnesel snežni plaz

Ob plazu je 44-letni gornik, ki še ni bil vpet v sidrišče, ostal na mestu, kjer se je pripravljal za spust. 30-letnika, ki je že bil vpet v sidrišče in pripravljen za spust, pa je snežni plaz zajel in odnesel čez skalni skok skupaj s sidriščem. Po padcu je gornik obstal zakopan pod snegom plazovine, so pojasnili na PU Kranj.

Posadka letalske policijske enote je z namensko helikoptersko žolno v izjemno kratkem času natančno locirala mesto, kjer je bil zasut ponesrečeni. Na kraj so takoj odložili gorskega reševalca in zdravnika ter nato prepeljali še dodatne gorske reševalce, ki so ponesrečenega našli in odkopali izpod težkega snega.

30-letni gornik je zaradi hudih poškodb na kraju umrl, 44-letnik pa ni bil poškodovan. S helikopterjem letalske policijske enote so oba prepeljali v dolino.

Na kraju so v reševanju sodelovali gorski reševalci društev Kranjske Gore, Rateč in Bohinja, dežurna posadka helikopterja letalske policijske enote ter policist gorske enote.

Reševanje je potekalo v zahtevnih razmerah, saj je obstajala velika verjetnost vnovičnega plazu. Oba gornika sta bila sicer primerno opremljena - imela sta primerno obutev in oblačila, čelado, cepin, plezalni pas, lavinski trojček in nahrbtnik z zračno blazino.

Policisti so opravili ogled in nadaljujejo z zbiranjem obvestil o vseh okoliščinah nesreče. O vseh ugotovitvah bodo obveščali pristojno državno tožilstvo, so še sporočili s PU Kranj.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.