Špinača vsebuje železo, ki krepi hemoglobin v krvi, ta pa prenaša kisik do vseh celic in tkiv, s čimer špinača spodbuja vitalnost in veča energijo. Vsebuje tudi nitrate, ki krepijo mišični tonus, zaradi česar je njena povezava z močjo več kot simbolična. Špinača je tudi priljubljena sestavina diet, saj ima nizko kalorično vrednost, bogastvo vlaknin pa spodbuja prebavo in zdravje črevesja.
S svojimi antioksidanti, kot sta vitamina A in C, špinača ščiti celice pred prostimi radikali ter zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni, prebavne težave in celo raka. Za nosečnice in otroke je špinača posebej priporočljiva zaradi folne kisline, vitamina B9, ki je ključna za zdrav razvoj. Z vitaminom A in opsinom špinača spodbuja vid in preprečuje nastanek sive mrene, minerali kot magnezij in kositer pa pomagajo uravnavati krvni tlak, kar špinačo postavlja v vrh prehranskih živil za osebe z visokim krvnim tlakom.