Sladkorna bolezen tipa 2, ki prizadene več kot 400 milijonov ljudi po svetu, lahko vodi do resnih zdravstvenih zapletov, vključno s slepoto, odpovedjo ledvic, srčnimi napadi, možganskimi kapmi in amputacijami. Rezultati raziskave podajajo pomembno sporočilo o pomenu prehrane pri preprečevanju te bolezni. Strokovnjaki priporočajo omejevanje uživanja tako predelanega kot nepredelanega rdečega mesa.
Raziskava je pokazala, da uživanje 50 gramov mesnih izdelkov dnevno, kar ustreza dvema kosoma šunke, povečuje tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 za 15 odstotkov v naslednjem desetletju. Uživanje 100 gramov nepredelanega rdečega mesa na dan, kar je približno en majhen zrezek, pa to tveganje povečuje za 10 odstotkov.
Duane Mellor, strokovnjak z Univerze Aston, opozarja na pomen zmernosti pri uživanju mesa in svetuje, naj bo prehrana bogata z zelenjavo, sadjem, oreščki, semeni, fižolom ter drugimi stročnicami. Hkrati poudarja, da redna telesna aktivnost igra ključno vlogo pri zmanjševanju tveganja za sladkorno bolezen tipa 2.