Nedavno me je nek potrošnik povprašal, kako lahko preveri pristnost medu, ki ga je kupil od bližnjega čebelarja. Povedal je, da se je med kristaliziral čez noč in da je na internetu našel metodo s Coca-Colo, ki je po njegovem mnenju pokazala, da med ni pravi, saj se je zmešal in zapenil. Na internetu je veliko nasvetov, vendar so nekatere metode morda le skrajne ideje, ki ne prinašajo želenih rezultatov.
Za preverjanje pristnosti medu priporočam zanesljive domače metode. Potrebovali boste kapljico medu in malo vode. V majhno posodico dajte zelo malo medu in dodajte še malo vode. Posodico nežno premikajte naprej in nazaj, ne da bi jo stresali.
Ko boste zaključili, bodite pozorni na rezultat. Če se v posodici pojavijo valovi, je slaba novica – vaš med verjetno ni pravi, temveč najverjetneje nekakšen sirup. Če pa se pojavi šesterokotno satovje, to pomeni, da lahko zaupate svojemu čebelarju in obdržite kozarec medu.
Pomembno je omeniti, da ta test morda ne zagotavlja 100 % zanesljivosti, a je lahko zelo koristen. Bodite pozorni na oznake, kot so "sirup, za torte in pecivo", ter skeptični do oznake "100 % naraven med", saj lahko nekateri izdelki vsebujejo dodane snovi kljub tej oznaki.
Ta test je učinkovit, saj le čebele gradijo šestkotne celice za shranjevanje medu. Ko izvedete test, je struktura jasno vidna.
Če želite testirati kristaliziran med, ga lahko stopite. Zavrite vodo, postavite kozarec medu v posodo z vodo in počakajte, da se med počasi stopi, nato pa izvedite test. Preprosto! Tako ste pripravljeni, da preverite pristnost medu, ki ga imate doma, in uživate v raziskovanju, saj naj bo vaš med vedno kakovosten.